Murbier


Murbier

Et typisk angreb af murbier ses som en serie af små runde huller i fugerne. Som oftest er skaden ikke så slem. Men når man først har opdaget murbierne, skal man holde øje med dem. Hullerne i mørtelfugerne åbner for fugt og regnvand – det nedbryder i værste fald muren. Når man skal sælge sit hus, og der er murbier i murerne, trækker det prisen ned. Det optræder i tilstandsrapporterne, og er derfor noget man skal prøve at undgå. Murbierne graver gange i mørtelen mellem murstenene. Gangene er 10-20 cm lange og blyantstykke. Murbierne laver aldrig større huller eller går ind i hulmuren. Typisk finder man murbierne på syd- og vest-vendte facader. De trives i solvarme og er aktive i sommerhalvåret. Udover solvarme skal fugen være tilstrækkelig blød til at bien kan grave sig ind i fugen.
Det betyder altid noget,  hvordan ens hus tager sig ud. Når du har fået murbier, kommer dit hus hurtigt til at se slidt og mindre solidt ud. Med andre ord, så betyder murbierne, at huset kommer til at se misvedligeholdt ud.

Sådan løses det
Måden at fjerne murbier på, er at lave nye fuger. Det vil sige; fræse den gamle mørtel ud og fuge muren med ny og stærk mørtel. På den måde forsvinder murbierne og de har ingen mulighed for at komme igen.

Når bierne er bekæmpet på ét område af muren, er der stadig risiko for nye angreb. Så længe der findes murværk med løs eller dårlig mørtel er risikoen til stede. Derfor bør hele murstykket fuges om.

Se priseksempler på en komplet omfugning hér